Hjemme hos Debaba (11 år)

 

I Kalehe, et par timers kjøring fra Bukavu, bor Debaba (11 år) sammen med sin mor og sine 4 yngre søsken. Jeg var så heldig å få besøke dem hjemme i den lille jordhytten deres. Besøket tiltrekker seg barn og voksne fra nabolaget som samler seg rundt inngangsdøren. Familien setter seg på sengen i ene hjørnet av rommet. De to stolene er forbeholdt gjestene. 

Foto: Milfrid Tonheim

Foto: Milfrid Tonheim

Levestandarden til tross, det som slår meg er den gode stemningen. Smilene og varmen dem imellom. Fint. 


Se klipp fra da jeg møtte familien i deres hjem.

Moren til Debaba, Vumilia, er tidligere jentesoldat. Hun er alene-mamma med 5 barn. Debaba, som er eldst, og den nest-eldste fikk hun når hun var barnesoldat i en Mai-Mai gruppe. Vumilia er en av få ‘heldige’ jentesoldater og har fått hjelp av et norsk finansiert reintegreringsprogram. Der lærte hun å sy og fikk en symaskin som hun bruker til å brødfø sin fine familie. Kjolen hun har på seg har hun sydd selv.

Debaba, Vumilia og BFAs lokale prosjektkoordinator Adolphe Balekembaka Musafiri. Foto: Milfrid Tonheim

Debaba, Vumilia og BFAs lokale prosjektkoordinator Adolphe Balekembaka Musafiri. Foto: Milfrid Tonheim

Til tross for symaskinen og en liten åkerlapp er det tøft økonomisk når man er alene med 5 barn. Når Debaba kom i skolealder hadde Vumilia ikke pengene som skulle til for å sende ham på skolen. «Jeg er så uendelig takknemlig for det arbeidet Buddies gjør. Takk for alle uniformene, alle ryggsekkene, skoene, alle skrivebøkene han har fått hvert eneste år og takk for at dere betaler skolepenger. Det er ingen forskjell på mitt barn og barnet til en regjeringsminister!», sier hun og ler. Debaba har vært støttet av Buddies for Africa siden han begynte i 1. klasse og går nå i 2. klasse på secondary som tilsvarer 8. klasse i Norge.


Moren til Debaba mener at utdanning først og fremst virker positivt inn moralsk sett, ved at de får kunnskap og nye ideer og tanker. Men utdanning har også positiv innvirkning på dem psykologisk og sosialt. For eksempel merker Vumilia at måten de blir sett på av naboer forandrer seg. Skolen gir Debaba noe meningsfullt å gjøre i hverdagen og når moren kommer hjem finner hun han alltid over bøkene. «Han jobber hele tiden med lekser og skolearbeid.»


Og det har gitt resultater. Debaba gjør det svært bra på skolen og har hvert eneste år vært en av de to beste i sin klasse. Moren er veldig stolt over gutten sin. Og det er vi i Buddies også! 


Milfrid Tonheim
Prosjektleder

Publisert 24.05.2018 av Milfrid Tonheim

June Kristel